topira Kirjoita vasta kun sinusta tuntuu

Uuden Suomen Blogialustan parannusehdotukset - PAKKO

Pohditaanpas nyt tässä kaikkien blogistien kanssa, että mitä meidän pitää tehdä Uuden Suomen blogialustan kanssa, kun sen kanssa on tuntunut olevan useita ongelmia korjaamatta. Pahoittelen ehkä tyrmääviä sanojani, mutta pakkohan on käyttää kun mitään ei ikinä tapahtunut kuin päivityksinä.

En voi vain sivuuttaa asiaa toteamalla, että kyllä US joskus ehkä asioita korjailevat mutta ne ongelmat vain pysyvät ja jäävät elämään. Mutta kun eivät voi, niitä pitää aktiivisesti hoitaa.

 

Tässä korjausehdotuksiani:

- Kuvana otettu UUSI on pakko olla tekstinä UUSI, koska 300 kommenttien joukosta 10 uutta on vaikeaa löytää ilman selaimen hakukoneella laitettuja lauseita ”uusi” ja sen avulla löytäisi ne uudet, ei innosta kahlata lukien samat pakinat kunnes löytää uudet kommentit. Tämä on ongelma, sillä vanhan US:n alustalla hakusana toimi hienosti ja se ei uudessa enää toimi, miksi?

 

- Idioottimaisena uudistuksena on otettu sellainen aivan sivun loppupuolella klikkausnappi ”KAIKKI UUSIMMAT PUHEENVUOROT” ja kun sitä klikkaa, niin näkeekin alussa muutamia uusia blogikirjoituksia listan loppuun asti, joita ei näe normaalisti. Lisäksi, että jos haluaa siirtyä seuraavaan, koska on voinut olla matkoilla muutaman päivän ja muutamassa päivässä on tullut monta kymmentä uutta blogia. Sopii kysyä kuka meni tekemään tällaisen muutoksen UUSIMMAT? Ne kaikki kirjoitukset olisi pitänyt näkyä kaikille ja sitä kautta päästä seuraavalle sivulle. Nykyisessä siitä ei pääse seuraavalle sivulle, ellei ensin klikkaa nappia. Tämä on sitä täydellistä mokaamista.

 

- Vaalien alla ollessa ongelmaksi on tullut, että vaaliehdokkaat voivat asettaa kommenttieston kokonaan ja mielestäni vaalien alla ehdokkailla ei pidä olla tätä ehtoa olemassakaan.

 

- Vaaleihin osallistuvien ehdokkaiden tulisi tietää, että he eivät voi estää kommentointia ennakkotarkastuksilla vaan kaikki pitää näkyä kuin pitääkin.

 

- Vaaleissa ehdokkaiden poistamat kommentit pitää vielä näkyä 24 tuntia ennen katoamista bittiavaruuteen, koska lukijoiden pitää ehtiä kommenttien kera muodostaa kuva minkälainen tyyppi on menossa sinne ehdokkaaksi. Olen kokenut pari kertaa, että kommenttini poistettiin esim. vain muutama minuutti sen jälkeen. Ne viestien poistot eivät luo äänestäjille oikeaa kuvaa mahdolliselle ehdokkaalle.

 

- Vaaliehdokkailla ei pitäisi olla minkäänlaista kommenttiestoa missään muodossa eikä edes asettaa äänestäjiä pois paitsi törkeissä, minkä ylläpito hoitaa jokainen tapaus kerrallaan sekä lukijoiden ilmoituksilla asiattomista viesteistä.

 

- Ei-ehdokkailla ne tyypilliset estot jäisivät käyttöön paitsi yksi, jonka jättäisin korjattaviksi: Kommentit eivät poistuisi 24 tunnin aikana ja ns. pysyvästi kieltoon jääneet kommentoijat palaisivat taas linjalle tietyn ajan jälkeen riippumatta blogistista. Forum-henkisissä sivustoissa on aina säännöt olleet yleensä 2-4-8 viikkoa.

 

Blogisteilla on oikeus estää kommentoijaa sen porrastusjärjestelmällä tai esimerkiksi tekemällä 4-8-12 kk porttikieltoa, kenen kielto päättyy ja huono kommentoija voi jatkaa rangaistuksen jälkeen blogistista riippumatta. Vakavissa asioissa voidaan estää täysin antamalla perusteellisen viestin, mikäli toiminta on ollut kauhean törkeän toistuvaa tai vakava uhkaus. Vakavissa tilanteissa ylläpito ottaa aina yhteyttä poliisille kuten se on aina ollut luontaista forum-henkisissä sivustoissa. Forumeissa IP-osoitteet voidaan luovuttaa vasta kun poliisi on tullut pyytämään virallisilla papereilla.

Korostan, että ylläpidolla on aina monta apuria keskusteluissa niistä tarkasteltavista asioista, että minkä katsoo huonoiksi raporteiksi. Muissa tapauksissa ylläpito ei puutu yhtään mitään.

 

Kansanedustajien blogeihin pitäisi tehdä korjaus ja puheenvuoron etusivussa olisi läpinäkyvä punainen taustaväri ja se tarkoittaa sitä, että kansanedustaja ei koskaan vastaile vaan tiedottaa mielipiteitä. Silti niihin eksyvät kommentoijat eivät tiedä kirjoittavansa asiaa turhaan. Muutamat kansanedustajat vastailevat kiitettävästi eli kirjoittajia kuunnellaan, valtaosa ei kuitenkaan tee eikä kiire ole mikään peruste, onhan niillä avustajia.

 

Sain nyt puhuttua sanaisen arkkuni hetkeksi tyhjäksi. En paljon teetä blogeja ellei ole jokin pakko kirjoittaa mutta tulee luettua usein.

Tämä kirjoitukseni on tuotu suoraan kopioituna LibreOffice Writeristä, helpottaa lihavointia, alleviivauksia, yms. ja tässä en ole käyttänyt lainkaan.

Mitä muuta ehdotuksia tulee mieleen? Sana on vapaa.

 

EDIT 5.4.2015: Pieni sanavirhe ja muutin sen oikeaan muotoon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Itseäni ärsyttää esimodatut blogit. Monesti vasta kun kirjoitus on kirjoitettu, huomaa, että esimodaus on päällä. Viestikentästä pitäisi heti alussa näkyä, että blogia esimodataan. Itse en pääsääntöisesti vastaa noihin blogeihin, koska varsin usein koko teksti häviää bittiavaruuteen.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Sen olen huomannut eräässä blogissa, jossa tein vaivalla pitkän litanian linkkeineen ja sitten paukahtikin esille ennakkotarkastus. Sitä kirjoitusta ei ikinä julkaistukaan.

Voi arvata miltä minusta tuntuu kuten voin lainata netissä kiertelevää hyvää lausetta: Pientä oravaa veetuttaa paljon kun on etuhammas poikki ja käpy jäässä taikka, että kiukuttaa paljon ettei veri enää kierrä. Siksi nykyään katson tarkkaan, että onko kirjoittamisen arvoinen ja todettuani esimodauksen olevan käytössä, niin en kirjoita turhaan.

Niitä on ollut monia, niin jokaista blogia erikseen olisi pitänyt kirjoittaa omat blogit jokaisille erikseen. Mutta ketä erikseen kirjoitetut blogit enää ketään palvelee kuin niitä loukkaantujia? Yhdistystoiminnassa puheenjohtajana olen vastaanottanut kritiikkejä ja käsitellyt niitä hyvin kuin pystyin.

Näissä hommissa täytyy olla paksu norsunnahka eikä olla herkkähipiäinen. Herkkähipiäinen on heikkous.

EDIT:

Ai niin, kun listasta puuttui se seikka, että vaikka kirjoitankin pahasti blogistille, niin tämä päättää poistattaa kommenttini ja asettaa minulle kommentointikiellon jo yli vuosi sitten. En nähnyt syytä teetättää hänelle erikseen blogia, mutta kyllä se osoitti blogistilla olevan heikko nahka kestää kritiikkiä.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Kiitos hyvistä ehdotuksista. Monta erinomaista huomiota.

Haluaisin hieman valottaa Puheenvuoron tausta-ajatusta, sillä se liittyy elimellisesti yhteisön toimintaan ja kommentointiin.

Puheenvuoro (ja Vapaavuoro) on enemmän blogipalvelu kuin keskustelupalsta. Lainaamme toki foorumeilta hyväksi koettuja ominaisuuksia, mutta etusijalla on blogipalvelun luonne.

Palvelu koostuu siis yksittäisistä blogeista, jotka ovat kaikki kirjoittajansa hallinnassa. Olemme halunneet mahdollistaa bloggaajalle kontrollin siihen, mitä blogissa julkaistaan ja kuka voi sinne kommentoida. Suurin osa keskustelijoista ei koskaan joudu bloggaajan estämäksi, mutta joissain tapauksissa esto on ymmärrettävä.

Kommenttien ennakkomoderoinnista ilmoitetaan nyt kommenttikentän alalaidassa: http://take.ms/fdZKU
Tämä ei kieltämättä ole kovin näkyvä ilmoitus ja se voi hyvinkin olla paremmassa paikassa.

Tasapaino kommentoijan ja bloggaajan välillä on hankala säilyttää, sillä ilman bloggaajaa ei ole myöskään keskustelua. Bloggaaja käyttää aikaa viestinsä luomiseen, eikä kaikilla ole aina aikaa tämän jälkeen osallistua keskusteluun.

Ylläpitäjinä emme voi pakottaa ketään keskustelemaan toisen ihmisen kanssa.

Keskustelun aktivoimiseksi olemme linjanneet ylläpidossa, että etusijalla esim. karusellinostoissa ovat ne bloggaajat, jotka ovat myös keskusteluissa aktiivisia. Nostamme ei-kommentoitavia blogeja karuselliin vain erityistapauksissa.

Suosittelemme, että bloggaaja sallisi vapaan keskustelun blogissaan.

Tuoreimpien puheenvuorojen listaukseen etusivulla pääsevät ainoastaan ylläpidon tunnistamien käyttäjien blogit. Kaikki blogit löytyvät sitten blogiarkistosta, johon tuo Kaikki uusimmat puheenvuorot -linkki vie.

Tämä ominaisuus otettiin käyttöön puolitoista vuotta sitten. Halusimme tuolloin tarjota Puheenvuoron lukijoille etusivuksi listauksen, johon pääsylle olisi jonkinlainen kynnys. Tuolloin palvelua käytettiin jonkin verran väärin luomalla feikkiprofiileja ja postaamalla viikonloppua vasten provosoivaa törkyä. Tämä törky jäi sitten näkyville esim. perjantain ja lauantain vastaiseksi yöksi. Meillä kun ei ole ympärivuorokautista päivystystä ja joillain ihmisillä yksinkertaisesti on paha tahto.

Olemme saaneet tästä uudistuksesta myös hyvää palautetta.

Uusista kommenteista ilmoittaminen kuvalla on osoittautunut huonoksi ratkaisuksi ja se korjataan seuraavien kehityssyklien aikana.

Kiitos vielä perustellusta palautteesta ja hyvistä ideoista. Ne on kuultu.

Toimituksen poiminnat