topira Kirjoita vasta kun sinusta tuntuu

Koostetut tiedot aktiivimallista + Hölmöläispeiton pidennyksiä

Olen aika kyllästynyt siihen, kun iso osa valtalehdistöstä suoltaa edelleen typeriä uutisointeja laiskoista työttömistä ja ainoastaan rahan kiilto silmissä klikkausansaitsemisen muodossa ja journalistiikka paistaa poissaolollaan. Hällä väliä, pääasia, että rahaa ropisee. Laadulla niin väliä ole.

 

Ennen lain runttaamista lävitse oli muutaman kuukauden ajan valtalehdistöt suoltaneet käsittämättömiä uutisointeja työttömistä ja onnistuivat siinä saamaan istuvan presidentin ärähtämään, joka itsekään ei ole tajunnut tosielämän realiteetteja työttömien keskuudessa. Syyttävä sormi on nyt minulla etusormessa, erittäin turvonneena kohti valtalehdistöä, että eikö pitäisi hävetä niitä uutisointeja ja missä sitä journalismi oikein lymyili, kun kukaan ei oikein ole halunnut ottaa todellisista asioista selvää? Keskisormi oli vähällä käydä etusormen edelle, mutta onneksi ei.

 

Otetaan nyt aluksi tällainen ajatusleikki, joka purkaa mallin palapelin järjettömyyden:

 

Edessämme on valkoinen paperi, jossa on tekstejä aktiivimallista. Siniset lasit näkevät sen, että on uljaan hieno aktiivimalli ja lyö varmasti hallituksen tekemän työllisyystavoitteen saavuttamiseksi kirkkaasti, hillotolpassa ollaan takuuvarmasti ja seuraavat eduskuntavaalit on pelkkä läpihuutojuttu.

 

Punaiset lasit taas näkevät, että siinä on erinomaisia aktivointitapoja ja mitään vikaa siinä ei ole, sen kun menisivät kurjat töihin kunhan lakkaavat kuluttamasta työssäkäyvien verorahoja eivätkä he tule ajatelleeksi, että he voivat olla seuraavaksi työttöminä ja joutuvat samaan himmeliin. Heille tulee siinä vaiheessa itku puseroon, kun todellisuus läimäisee vasten kasvoja ja toivovat voivansa peruuttaa tämän hölmöläisyyden lainpykälät. Sitä niittää minkä taakseen jättää.

 

Vihreät lasit huomaavat, että voidaan jatkaa aktiivimallilla niin, että kaikenlaiset talkootyöt sekä muut voidaan laskea mukaan aktiivimalliin sekä pakotetaan muuttamaan työn perässä, millä ei varmasti elä pakollisten laskujen jälkeen. Perheet, luottohäiriöiset ja asuntovelalliset, työkyvyttömät siinä kärsivät.

 

Harmaat lasit näkevät, että siinä on hyötymisen paikka minulle, melkein ilmaista työvoimaa kunhan vain laskettelen luikuria siitä, kuinka vaikeaa oli minulla löytää hyvää työvoimaa, taustalla on usein yrittäjän laiminlyönnit työllisyydessä ja oma hyöty ja ne on nähty julkisuudessa ilmoituksena valtalehdistössä ja pienillä etsinnöillä selviää yrityksien taustalla olevat vakavat rikokset.

 

Kultaiset lasit näkevät sen, että siinä säästetään rahaa, kun hylätään kaikkien työkyvyttömien hakemukset työkyvyttömyyseläkkeeseen ja saadaan muhkeat bonukset. Tämä on räikeä epäkohta, että voidaan julistaa terveeksi potilasta näkemättä ja anonyymina vakuutuslääkärinä. Tästä kun päästetään oikeasti kyvyttömät eläkkeelle, niin poistuu kortistosta 60 000 - 70 000 pois. Siinä sopii miettiä, että paljonko yhden potilaan tutkiminen tapaamatta maksaa? Esim. 1000 euroa per potilas tekisi aikamoisen potin.

 

Työttömät taas näkevät kirkkain lasein tai ilman, että siinä mallissa on useita ongelmia, missä toiset eivät näe eriväristen lasiensa takaa. Harmi vain, että näitä asioita ei valtalehdistö näe ansaitsemisen arvoa vaan tylsänä, kohuttomana ja sivuavat nämä oikeat elämän realiteetit ja jauhetaan edelleen sitä arvotonta, 100% luonnontuotetta sisältäviä uutisia kipataan edelleen heikoimpien niskaan.

 

Siinä se on, palapeli kaikista kentistä eri näkökulmissa. Sitten vain arvuuttelemaan, että mitenkähän tämä malli sitten toimiikaan?

 

Aktiivimallin ongelmat ja esimerkit

 

Onko yhtään lehteä, jossa on edes vaivauduttu paneutumaan siihen aktiivimalliin ja kertomaan, että mitä siinä mallissa on haittaa ja korostamaan perustuslakivaliokunnan huomautuksiin? Iso osa varmaan kertoi vähän sinnepäin tai tännepäin mutta kokonaisuutta kukaan ei ole kirjoittanut.

 

Kukaan ei oikein ole hahmottanut 18 tunnin vaatimusta ja se ei tarkoita 3 kuukauden aikana vaan 1 kalenteriviikon aikana pitäisi tuo määrä tehdä. Ei siis tunteja ripotellen sinne ja tänne vaan yhden viikon aikana. Vajaa 4 tuntia joka päivä (5 arkipäivää). Kukaan ei myöskään kertonut, että mitenkäs lauantai tai sunnuntai?

 

Uutiset höpisevät muuta vaikka yrittävätkin, mutta tarkasti katsoen:

 

http://www.kela.fi/usein-kysyttya-aktiivimallista

 

”Tarkkaan ottaen aktiivisuuden edellytys täyttyy palkkatyössä siten, että työ yhden kalenteriviikon aikana tehtynä kerryttäisi työssäoloehtoa. Työtunnit voi siis kuitenkin kerryttää esimerkiksi yhden viikon, neljän viikon tai koko 65 maksupäivän aikana.”

 

Kaikki muut työtuntihöpinät voidaan laskea vain kertymäksi, mikä sitten sovitellaan päivärahana, jonka odottamiseen menee 2-6 viikkoa riippuen alueittain.

 

Missään tapauksessa ei kannata luottaa, että kyllähän nuo muutkin päivät kelpaavat, nuo korpit kun ottaa heti syynäykseen lain määräämän kalenteriviikon.

 

Mistä sitten lähdettäisiin liikkeelle? Otetaan ensin palkkataso ja se löytyy täältä Kelan juristin väittämänä:

 

https://www.aamulehti.fi/uutiset/ensimmainen-seurantajakso-alkoi-jo-millainen-tyo-hyvaksytaan-ja-9-muuta-tarkeaa-kysymysta-aktiivimallista-200645073/

 

”Palkan on oltava työehtosopimuksen mukainen. Jos alalla ei ole työehtosopimusta, on raja 1 189 euroa kuussa. Palkka suhteutetaan työaikaan. Tämä tarkoittaa sitä, että päivän minimipalkka on 55,30 euroa ja tunnin minimipalkka 6,91 euroa. ”

 

Jo tämä TES aiheuttaa jo paljon ongelmia, että kelpaavatko talkoot, kahvittelut, roskien keräämiset, koirien kävelyttämiset ja sontien keräämiset pusseihin yms. kriteerit ja kuka ne maksaa? Muuten ei pääse mitenkään aktiivimallin määritelmän piiriin.

 

Kenellä yrityksellä on halua ottaa pikatyöläiseksi, jolla ei ole ammattitaitoa, ei minkäänlaisia kortteja, joita edellytetään aloilta kuten esim. työturvallisuuskortti, tulityökortti, EA-kortti, hygieniakortti, yms? TE-toimistot voivat järjestää niitä kursseja, kunhan on etukäteen on tiedossa varma työpaikka.

 

Esim. Työturvallisuuskurssi maksaa 98 + alv euroa ja tulityökortti saman verran eli 196 + alv euroa. Kaikesta muusta en viitsi listata. Sähköturvallisuuskortista saa maksaa 180 + alv.

 

Näissä muovilapuissa on myös korttien vanhentuminen, mikä on selvää rahastusta ellei alalla ole merkittäviä muutoksia, että niitä osaavat vaihtaa vain uudet tekijät eivätkä vanhat tekijät. Muutetaan nuo laput vain yhden kortin systeemiksi ja vanhentuminen vain toistaiseksi. Loppuu nuo rahastuspajat kokonaan ja työnantajat kiittävät.Tämän takia yritykset eivät halua ottaa ketään, keillä ei ole minkäänlaisia lupakortteja, koska vakuutus ei muuten korvaa lainkaan tunarointeja. Yksinkertainen ajatus: Jos teetät kotona jonkun yksinkertaisen pistorasian asennuksen ja talosi palaa, niin vakuutus kysyy ensimmäiseksi. Kuka asensi? Onko lupakorttia? Sama asia on esim. siivousalallakin hygieniapassi sekä koulutus, jos joku pilaa jotakin. Niin kuka ja onko pätevyyttä ja lupakortteja? Nykyään ylläpitosiivoajia ei haluta vaan halutaan laitoshuoltajia muu sitä alempaa ei kelpaa.

 

Ei yrityksillä ole varaa maksaa hirveitä sakkoja vain sen takia, että joku on työmaalla tunaroinut, jonka uusimiseen voi mennä kaikki remontoitavat asiat.

 

Lisäksi yritykset hukkuvat näihin hakemuspettereiden ja -pirkkojen sähköpostitulvaan tai soitteluihin ja eivät varmasti vastaa takaisin, ellei ole messias maan päällä, niin sellainen ilomielin otetaan muutaman kappaleen ihmehenkilöä.

 

Yrittäjyyskään ei ole selvä juttu, sillä jos 4 kk aikana et tienaakaan sen 241 euroa, niinpä tuet alentuvatkin sen 4,65%. Jos vahingossa tienaatkin vähän enemmän, niin siinä iso riski, jos sinun toimintasi katsotaan olevan päätoimista. Sayonara, menetit kaikki tuet. Siksi taataksesi tukesi palautumisen, on lopetettava kaikki viitteet yritykseesi ja laitettava pöytälaatikkoon sekä annettava tilitiedot muutamilta kuukausilta, niin palaat lopulta työttömäksi. Mutta tämä pitää tapahtua ennen 4 kk täyttymistä.

 

Sitten on vielä ne sovitellut päivärahat, mitkä riippuvat alueittain päätöksien kestosta, ne voivat viedä 2-6 viikkoon ennen kuin saa omat tuet takaisin normaalikäyttöön.

 

Muutto kaukana omalta asunnolta toiseen paikkaan ei onnistu, jos siinä on vain parin kuukauden hommaa ja jälkeen päin ei missään. Nämä pienet palkat eivät kata yhtään kuluja kuten matkustamisesta ja jos sattuu olemaan asuntovelkainen, niin lainat eivät lyhenny. Muuttokustannukset joutuu maksamaan itse ja jos sattuu olemaan perheellinen, niin pitääkö repiä perhe rikki vain yhden kuukauden työn takia?

 

Jos on luottotietohäiriöinen ja ainoa koti on juuri siinä, missä ei ole työtä tarjolla ja käsketään muuttamaan, niin siinä suositellaan muutto-osoitteeksi Poste Restante, koska asuu puuveneen alla ja yhteystiedot samaan paikkaan.

 

Ei tässä hallituksen koelaboratoriossa nimeltä Ankeuttajat 1.0:ssa ole mitään kivaa kun kukaan ei ole ottanut asioita huomioon.

 

Ongelmana eivät ole ihmiset vaan hallituksen päätöksien kyvyttömyys, valmistelemattomuus ja pässinpäinen perustuslakivaliokunnan lausunnon ohitus oman edun ollessa edellä.

 

Lakia ei voi noudattaa, jos se on kohtuutonta ja oikeudetonta. Peruslakia rikottiin selvästi. Laki on jo syntyessään torso ja siitä olisi pitänyt keskustella ennen sen tulemista lainvoimaiseksi.

 

Hallitus eduskuntataloineen saavat niittää sitä, mitä he eivät toivoneet mielenosoituksen edessä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Lisätään tähän:

Ongelmaksi muodostuu myös kaiken maailman byrokratia, että vähänkin jotain omatoimisesti teetkään, joudut byrokratian rattaisiin ja selvityksiin.

Kuka muka haluaa vapaaehtoisesti mennä sinne byrokratian oravanpyörään? Ihminen haluaa tehdä vapaasti mutta täällä Suomessa kaikenlainen tekeminen näköjään on kiellettyä ja tehdä saa kun on jonkinlainen lappu olemassa.

Suomessa on todellakin maailmankaikkeuden Vogonit olemassa, ei olisi sitäkään uskonut:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Vogonit

Suomessa todellakin tarvitaan byrokratian purkamista ja nopeasti, että olisi helpompaa ja vapaampaa tehdä päätöksiä omista tekemisistään ilman jatkuvia esteitä.

Ennen minä sain helposti kuitteja vastaan korvauksia muuttohommista ja nykyään ei enää saa, kun yritin ystävää auttaa. Aluksi en uskonut häntä, kun hän intti, ettei enää ole mahdollista saada muuttopakettiautoa eikä myöskään rahallista tukea.

Kyllä se nyt vaan on mennyt liian pitkälle tämä byrokratian koneisto ja aktiivimalli on vain yksi lisäkoneisto byrokratian päälle.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Topi, kiitos. Sinä onnistut erinomaisesti kuvaamaan mallin eri näkökulmista ja tuomaan esiin Olaus Petrin tuomarinohjeen: mikä ei ole kohtuus, ei voi olla lakikaan.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Katso STM:n sivuilta, siellä korjattuna tuo virheellinen käsityksesi.

"Aktiivisuus palkkatyössä on riittävää, jos työssäoloehdossa tarkoitettua palkkatyötä on 65 maksupäivän jakson aikana ollut yhteensä vähintään 18 tuntia. Palkkatyön ei tarvitse kertyä yhden kalenteriviikon sisällä."

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@3. Sitten Kelan pitäisi korjata virhe omilta sivuiltaan. Kyllä tässä näyttää olevan useat tahot ihan sekaisin näistä tiedoista.

Siellä STM:n sivuilla lukee lainaamasi kappaleen loppupuolella:

"Lisätietoa työssäoloehdosta saat Kelasta tai omasta työttömyyskassastasi."

Tässä minä nyt ymmärsin, että ei-työnantajista olisi tuntimäärät ihan kerrytettävänä mutta aktiivimallin ongelma on TES, josta pitää maksaa palkkaa.

Toimituksen poiminnat