topira Kirjoita vasta kun sinusta tuntuu

Vammaisten kansalaisaloite makaa valiokunnassa jumiutuneena

Heti alkuun annan pohjustuksen esimerkin tälle kansalaisaloitteelle, joka nyt seisoo valiokunnassa vailla varmuutta:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2538

 

Kerron tässä äskettäisessä tilanteestani:

"Minulla on ollut haku päällä ammatilliseen koulutukseen johtava opinto ja hakuaika oli puoli vuotta. Kun kiinnostuin alasta, jolla olisi tulevaisuus edessään.

Kun viimein sain tietää pääsystäni sinne koulutukseen, niin varoitusaika oli 1 viikko ennen opintojani. Pyysin sitä hakuani ennen varmuuden vuoksi kuulolaitteideni uusimiset ja kuulokäyräni tarkastukset. Sain uudet kuulolaitteet ennen opintojani ja sairaalassa kerrottiin, että käyttämäni kuulolaitteeni ovat aika vanhat ja pitää uusia ja tarkistetaan samalla kuuloni.

Tässä koulutuksessani olisi tarkoitus saada fm-laitteet induktiosilmukan kanssa ja olisin halunnut saada ne fm-laitteet ajoissa.

Onneksi osaan viittomakieltä hyvin, niin laitoin hakemuksen heti opiskelutulkit paikalle.

2 päivää olin ilman tulkkia ja onneksi oli vain tutustumista ja ryhmääntymistä. Sitten tuli väliaikaiset tulkit paikalle. Niitä tulkkeja ennen Kela pyysi minulta opiskelutodistusta oppilaitokselta, että minut on hyväksytty ja laitoin vihaisen palautteen, että jos minut on valittu haastattelun kautta, niin mihin sitä lisätodistuksia tarvitaan ja näkeehän minun tiedot muutenkin suoraan viranomaisilta? Laitoin perustelut, että minulla on vielä reilusti viittomakielen tulkkaustunteja jäljellä, että tilaanpa sieltä sitten tulkit heti paikalle.

Päivän kuluttua sain tietää, että opiskelutulkkaus minulle hyväksyttiin yllättävän nopeasti.

Ilman apuvälineitä jouduin keskittymään täysillä opettajan puheeseen ja näinä 2 päivän aikana ilman apuvälineitä olin täysin väsynyt ja menin koulun jälkeen heti nukkumaan pariksi tunniksi.

Viikon päästä sain sitten vakituiset opiskelutulkit. Mutta sairaalalta kesti opintojeni alun jälkeen 3 viikkoa ilmoittaa fm-laitteiden kokeilemisesta ja aikataulusta. Se aikataulu ei sopinut, kun menee ristiin tärkeän koulutuksen päälle.

Koulupäivieni jälkeen en ollut enää väsynyt ja jaksoin tehdä läksyjä ja muuta päntättävää ja minulla oli aikaa muuhunkin tekemiseen ilman väsymystä.

Uusi aikataulu on nyt annettu, 11.1 perjantaina pääsisin sairaalaan kokeilemaan ja saamaan laitteet.

Tässä on nyt joku iso ongelma.

Ennen vanhaan laitteet sai jo 1 päivässä. Tässä pitäisi olla tiukka rajaus, ihmisten tarvitsemista apuvälineistä tai saatavuudesta ei saa olla kohtuuttomia vaatimuksia tai viivästyksiä.

Jos valtio on leikannut vääristä kohdista tai kilpailuttanut vääristä paikoista, niin täytyy muistuttaa heille, että mitä YK:n vammaisten sopimuksen direktiiveissä lukee. Olen vakaasti sitä mieltä, että vammaisten tarvitsemista palveluista sekä apuvälineistä ei saa ruveta tinkimään. Kilpailutus näistä asioista, mitkä koskettavat vammaisia, on nyt loputtava.

Mietin niitä ihmisiä, keillä on kuulo mennyt huonoksi eivätkä osaa viittomakieltä, niin fm-laitteiden puute ja pitkä odotusaika on kohtuuton, että kykenisi seuraamaan opiskeluitaan.

Viittomakieltä pitäisi edistää, että vaikka kuulossa olisi vähän vikaa, niin kannattaa opiskella, sillä elämänvaihteet voivat muuttua yllättäen, että viittomakieli onkin tärkein.

Valtion on siis helppo kerätä rahaa kaikkein heikoimmassa asemassa olevilta ihmisiltä, kun he eivät jaksa, kykene taistelemaan vastaan."

 

Kansalaisaloite täytyy ottaa käsittelyyn heti ennen kuin vuoden vaihde muuttuu ja tämä aloite tulee raukenemaan. Vai tekeekö valtio tahallaan sen, että ettei meidän oikeuksia toteuteta ja että lehmänkaupat SoteMaku-jutussa saa etusijan kaikesta?

En voi paljoa auttaakaan muuta kuin julistaa muille ihmisille tietoa tästä tilanteesta ja tosiasiasta, että valtio rikkoo koko ajan YK:n vammaisten sopimusta.

 

Kansalaisaloitteessa ulkopuolisesti on kerätty yli 23 000 kpl ja sellaiset keräykset johtuvat niistä vammaisista ihmisistä, ketkä eivät pysty itsenäisesti allekirjoittamaan tai saamaan selkokielistä tekstiä, yms.

Miettikää vähän niitä ulkopuolisia kansalaisaloitteen allekirjoittajia, ketkä ovat jumissa omassa tilanteessaan ja miltä heistä tuntuu, kun vaarana on kansalaisaloitteen raukeneminen ja valtio voisi huvikseen jatkaa vammaisten oikeuksien loukkaamista?

Tämä kansalaisaloite koskee ihan kaikkia elämäntilanteita kuten työelämässä, missä edellisessä blogissani olen tuonut esille.

 

Kela ei ole asiantuntija. Vammaisten kanssa tekemisissä olevat ihmiset ovat todellisia oman luokkansa huippuasiantuntijoita ja sitä asiaa ei saa unohtaa, kun heillä on kymmenien vuosien kokemusta harteillaan.

Toivon tosissani, että vammaisten kansalaisaloite menee läpi ja asiat otetaan huomioon, että jatkossa ei enää leikitä vammaisilla minkäänlaisia säästöjä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Topi, hyvä kirjoitus! Pidät lippua korkealla hyvän asian puolesta.

Tuli mieleeni sekin, että kansalaisaloitteen uudistamisessa suunnitellaan parhaillaan sitä, että kun nykyisessä kansalaisaloitteessa tulee olla vähintään kaksi henkilöä tekemässä aloitetta, niin jatkossa pitäisi olla jopa viisi henkilöä tekemässä tuota aloitetta. Ja vielä pankkitunnistautumisten kauttako?

Näin vammaisten on entistä vaikeampi saada kansalaisaloite lähtemään, jos heidän vammaisuudestaan huolimatta tulee kerätä viisi aloitteentekijää kasaan ja kaikki kommerverkit tehdyksi. Ei ole helppo terveelle - saati vammaiselle.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@1. Piraattilaisena pidän tätä ehdotusta, että 5 henkilöä pitää olla aloitteentekijöinä on suorastaan mahdottomuus. Jotta keskustelu olisi mahdollista, niin se pitäisi luoda sinne kansalaisaloitteeseen oma keskustelufoorumi nimikkeillä aloitteisiin ja siellä asiaa voitaisiin jatkaa.

Miten voidaan varmistaa, että 5 toisilleen tuntematonta olisivat oikeasti Suomen kansalaisia ja ovat pysyvästi kotiosoitteissaan? Onko viestintä kaikkien kanssa ihan kunnossa, että voisivat vastaanottaa myös muilta kysymyksiä kansalaisaloitteeseen?

Nämä ajatukset nyt tuli mieleen.

EDIT: Tarkoitin kansalaisaloite-sivuille luotaisiin keskustelufoorumi.

EDIT2: Vaikeus on myös kielimuuri, joku osaa loistavasti viittomakieltä mutta surkeasti suomenkieltä. Nämä esimerkkeinä, että ettei monta voi ottaa mukaan aloitteen tekemiseen.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Tässä vielä vihreiden Ville Savonlahden blogi ja hän on ehdolla eduskuntaan:

http://villesavonlahti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/26...

Toimituksen poiminnat